Rola polityki pieniężnej w regulacji stopy inflacji.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, aby uwolnić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który zostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na witrynie internetowej wina. Wina posiadają ponadto nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym efektem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Albowiem pektyna znajduje się bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają sporo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.
3. Zobacz teraz
4. Oferta specjalna
5. Oferta specjalna